top of page

Viktigt att veta om pollenallergi

Pollenallergi är vanligt och orsakar besvär som irriterade ögon, nästäppa, rinnsnuva, och frekventa nysningar. Pollenallergi går inte att bota men det finns flera läkemedel som lindrar besvären, samt en del rutiner man själv kan göra för att minska pollenpåverkan.

Viktigt att veta om pollenallergi

Snabbversion

 

Symtom

Röda och kliande ögon, nästäppa, nysningar, rinnsnuva


Egenvård

Vädra hemma vid rätt tillfälle och håll annars stängt, undvik kontakt med pollen, undvik rökning


Behandling

Receptfria läkemedel mot allergi (antihistamin), nässpray, ögondroppar, kortison kan bli aktuellt

Symtom & orsak

Att vara allergisk innebär att man är överkänslig mot något ämne så att kroppen reagerar på det. Symtomen som uppstår vid en allergisk reaktion mot pollen kommer alltså från kroppens immunförsvar, inte från pollen i sig.


Vid pollenallergi reagerar kroppen på ämnen som släpps ut i luften från träd, gräs och andra växter. Lövträd, såsom björk, är den vanligaste orsaken till besvär. Pollensäsongen är olika lång beroende på var man bor men sträcker sig från vår till höst.


Det är mycket vanligt med pollenallergi. Så mycket som en fjärdedel av tonåringar och vuxna är allergiska mot pollen. Barn kan också få pollenallergi men det är ovanligt hos de minsta under 2 år. 


🤧 Återkommande allergibesvär?

För dig som bor i Malmö finns Läkas sjuksköterskor och läkare nära till hands för ett långsiktigt stöd för din hälsa.

Typiska symtom på pollenallergi

Symtom och besvär vid pollenallergi varierar från person till person. En del får endast rinnsnuva i någon månad, medan andra kan få svårt att klara av sin vardag. Typiska symtom vid pollenallergi inkluderar: 

  • Rinnsnuva

  • Nästäppa

  • Ögon som kliar och är röda

  • Att det kliar i näsan

  • Trötthet

  • Rethosta eller besvär med andningen


 

Behandling och åtgärder

Det går inte att bota pollenallergi så att det helt försvinner, men det går att lindra symtomen som uppstår. Det finns både receptfria och receptbelagda alternativ. För många med milda reaktioner räcker det med receptfria antihistamintabletter. 


  • Antihistamintabletter: finns receptfritt på apotek, tas med fördel under hela pollensäsongen för de pollensorter man är allergisk mot

  • Nässpray med antihistamin: finns receptfritt på apotek, är snabbverkande, och fungerar särskilt om man har symtom som rinnsnuva, täppt i näsan, eller klåda i näsan

  • Nässpray med kortison: finns receptfritt på apotek, tar några dagar att få full effekt, kan vara effektivt vid svårare besvär i näsan

  • Ögondroppar: finns receptfritt på apoteket, är särskilt bra om man har besvär med ögon som kliar eller är röda och irriterade, dämpar allergiska reaktioner och kan lugna ögat


Det finns även receptbelagda läkemedel som kan bli aktuella vid svårare besvär eller om ovanstående inte har lindrat symtomen. Vid svåra besvär kan man också behandlas med allergen immunoterapi, en sorts vaccinering mot pollenallergi, som lindrar besvären och ger en bestående effekt. 


💙 Gravid i pollensäsong?

Rådfråga din barnmorska eller läkare om vilka allergimediciner som går bra för dig att använda.


 

Åtgärder som hjälper

Man kan också försöka minska mängden pollen man utsätter sig för för att på så sätt minska besvären. Försök att hålla utrymmen inomhus så fria från pollen som möjligt, bland annat genom att: 


  • Vädra på natt eller tidig morgon när pollenhalterna är som lägst

  • Ha fönster och dörrar stängda övrig tid

  • Byta kläder om du har varit utomhus och det är mycket pollen i luften

  • Skölja av kropp och hår innan läggdags

  • Undvika att vara ute nära nyklippt gräs

  • Välja att vara ute tidigt på morgonen när pollenhalten är lägre

  • Byta lakan ofta


Undvik också att röka eller vistas i rökig miljö, eftersom rök kan förvärra besvär i luftvägarna och förvärra pollenallergi. Håll koll på pollenprognoser och anpassa din vardag och eventuell medicinering efter mängden pollen i luften. 


 

När behöver man söka vård?

Sök vård om:

  • Behandling med receptfria läkemedel inte räcker

  • Du har andningsbesvär eller astmasymtom

  • Allergin består hela året runt


Om du har ett litet barn som besväras av pollen är det också en bra idé att söka vård. Kontakta din vårdcentral, eller sjukvårdsrådgivningen om du är osäker. 


🩹 Behöver du vård?

För dig som bor i eller nära Malmö är det smidigt att få vård på Läka & Knodd vårdcentral

 

Vanliga frågor om pollenallergi


Vad är symtomen vid pollenallergi?

Vanliga symtom vid pollenallergi är nästäppa eller rinnsnuva, att näsan kliar, att ögonen kliar och är irriterade, röda ögon, upprepade nysningar, ibland andningsbesvär 


Hur behandlar man pollenallergi?

Pollenallergi behandlas effektivt med receptfria läkemedel, såsom antihistamintabletter, nässpray av olika slag, och ögondroppar. Om receptfria alternativ inte fungerar, kontakta sjukvården för andra alternativ. 


Kan man känna av pollen inomhus?

Det är lätt att få med sig pollen in. De kan sitta på kläder, i håret eller på husdjurspäls, eller ta sig in genom öppna fönster och dörrar. Då påverkas man på samma sätt som om man är utomhus, även om halten kan vara lägre. 


Vad ska man inte äta vid pollenallergi?

Det kan uppstå en viss korsallergi mellan vissa livsmedel och pollenallergi, som om man är pollenallergiker kan man märka en ökad känslighet för exempelvis äpplen, päron och nötter. Besvären går ofta över på en stund och det blir sällan allvarliga allergiska reaktioner, men du kan undvika de livsmedel som ger dig en allergisk reaktion om du vill slippa besvären. Man kan också tillaga ingredienserna, då framkallar de inte samma reaktion från kroppen. 


Hur vet man om det är pollenallergi eller förkylning?

En del av symtomen vid pollenallergi liknar förkylning. En skillnad är att allergiska besvär som orsakats av pollen ofta varar längre än en förkylning, och kan variera från dag till dag. Vid förkylning kan man vara täppt i näsan eller snuvig, men snoret kan vara tjockare och är ofta gult eller grönt i färgen. Ofta har man även ytterligare symtom, såsom halsont. 

Granskad av:

Christina Walding, Specialistsjuksköterska

Berit Enqvist, Specialistsjuksköterska

Du kanske också är intresserad av

Viktigt att veta om bältros

Viktigt att veta om bältros

Viktigt att veta om halsfluss

Viktigt att veta om halsfluss
bottom of page