top of page

Viktigt att veta om gallsten - symtom och behandling

Gallsten är vanligt, särskilt ju äldre man blir. För många innebär det inga besvär alls, medan andra kan få svåra smärtor i samband med mat och en del komplikationer. Operation och kost kan lindra besvären.

Viktigt att veta om gallsten - symtom och behandling

Snabbversion

 

Symtom

Ont under revbenen, högt uppe i magen av olika slag, ofta i samband med att man äter, ibland illamående, kräkningar och obehag i magen


Egenvård

Kost och receptfritt smärtstillande


Behandling

Operation vid behov

Symtom & orsak

Gallstenar är små stenar, eller kristaller, som bildas i gallblåsan. De varierar i storlek, allt från någon millimeter till 3-4 centimeter i diameter. 


Symtom på gallsten inkluderar: 

  • Smärta under revbenen på höger sida

  • Smärtan kan kännas som kramp eller skärande, alternativt vara med dov och molande

  • Smärta högt uppe i magen

  • Smärta som strålar ut mot ryggen

  • Smärtan kommer och går 

  • Smärtan uppstå i samband med att man äter, eller sent på natten

  • Illamående, kräkningar, uppblåst känsla i magen


Smärtan från gallsten kan bli mycket svår. Högre grad av smärta behöver dock inte innebära allvarligare problem. 


Gallsten i sig är sällan farligt. Många vet inte ens om att de har gallsten eftersom det är vanligt att man inte märker av några symtom. Gallsten kan dock orsaka inflammation i gallblåsan, gallgångarna, eller bukspottkörteln. Det kan också orsaka en sorts gulsot. Då behöver man söka vård (se nedan). 



Behöver du vård?

För dig som bor i Malmö finns Läka & Knodd vårdcentral nära till hands om du blir sjuk.



Det är vanligt att man har gallsten, särskilt bland individer över 40 år. Ungefär 30% av kvinnor och 20% av män över 40 år har eller har haft gallsten och det blir vanligare ju äldre man blir. Gravida löper också ökad risk för gallsten. 


Annat som kan ligga bakom att man utvecklar gallstenar är kraftig övervikt eller obesitas, alternativt en snabb viktnedgång. En diet med mycket mättat fett, ofta från animaliska livsmedel såsom kött och feta mejeriprodukter men även kokosfett och palmolja, kan öka risken. Det finns också en ärftlig komponent. 


 

Behandling

Gallstenar behandlas inte om de inte ger besvär. Vid milda besvär och smärta kan man få smärtstillande läkemedel och rådgivning kring mat man bör undvika för att slippa besvär. Bland annat är det bra att undvika fet mat och bra att äta kost med lösliga fibrer. 


Vid svårare besvär kan det bli aktuellt med ytterligare behandling. Antingen kan man opereras. Då plockas hela gallblåsan med gallstenarna bort. Om man har gallsten i gallgångarna kan dessa behandlas med en metod som heter ERCP, som även är ett sätt att undersöka gångarna som går från levern, gallblåsan och bukspottkörteln till tolvfingertarmen. 


Operation kan bli aktuellt: 

  • Om man har svåra, återkommande besvär med gallsten

  • Om det har uppstått en inflammation

  • Om man har fått gulsot till följd av gallstensbesvär

  • Om väggen på gallblåsan har blivit förkalkad


 

När behöver man söka vård?

Sök vård om: 

  • Du tror att du har gallsten


Sök omedelbart vård om: 

  • Du misstänker att du har gulsot, med mörk urin, gråvit avföring, och gulaktiga ögonvitor

  • Du plötsligt får mycket ont under höger revben eller höger sida av magen

  • Du får kraftig värk i magen tillsammans med feber


 

Vanliga frågor om gallsten


Varför får man gallsten?

Gallsten uppstår när små kristaller uppstår och växer i gallblåsan. Det  kan vara olika faktorer som ligger bakom, bland annat ålder, hormoner, diet, och genetik. 


Vad är gallsten?

Gallstenar är små kristaller som bildas i gallblåsan. De kan vara någon millimeter upp till 3-4 centimeter i diameter. Ordet gallsten kan både syfta på dessa kristaller, gallstenarna, och till den medicinska åkomman gallsten, som oftast upptäcks först när stenarna orsakar besvär. 


Hur känns gallsten?

Man kan känna en huggande smärta, alternativt en dov och molande värk, högt uppe i magen eller under revbenen på höger sida. Smärtan kan vara lindrig till mycket svår. I samband med gallsten kan man också bli illamående, kräkas eller känna sig bubblig och uppblåst i magen. 


Vad gör man åt gallsten?

I de flesta fall behöver man inte göra någonting alls, om man inte har besvär. Smärtstillande läkemedel och att undvika mat som förvärrar besvären kan räcka vid lindrigare symtom. Vid svårare besvär, inflammationer och gulsot kan det bli aktuellt att operera ut gallblåsan med gallstenarna i. 


Hur vet man om man har gallsten?

Det finns många olika orsaker till att man har ont i magen. Det kan därför vara svårt att själv veta att man har gallsten. Det bästa om man misstänker gallsten är att kontakta vården för en undersökning. Då kan man få rätt hjälp. Många som har gallsten vet dock inte om det och har inga symtom, då behöver man heller inte vidta några åtgärder. 

Granskad av:

Christina Walding, Specialistsjuksköterska

Karin Helander, Specialistsjuksköterska

Du kanske också är intresserad av

Viktigt om blindtarmsinflammation och brusten blindtarm

Viktigt om blindtarmsinflammation och brusten blindtarm

Magsår: symtom, orsak och behandling

Magsår: symtom, orsak och behandling
bottom of page