top of page

Övervikt och obesitas/fetma – råd och behandling

Övervikt och obesitas (fetma) blir allt vanligare. Genom att göra positiva förändringar i sin livsstil kan man dock nå en långsiktig förändring och ett längre, friskare liv.

Övervikt och obesitas/fetma – råd och behandling

⚠️ BMI är inte absolut sanning

BMI-värden används för att ge information om eventuell under- eller övervikt, men det är inte en perfekt uträkning. Någon som exempelvis tränar mycket och har hög muskelmassa kan ha ett högt BMI utan att ha mycket kroppsfett. Man ska heller inte använda BMI för barn, utan där finns en annan, särskilt anpassad uträkningsmetod.

Vad innebär övervikt och obesitas (fetma)?

Att ha övervikt innebär en ökad fettmängd i kroppen. Den ökade vikten kan göra att man upplever att man har nedsatt rörelseförmåga, att man lätt blir andfådd, och att man inte orkar göra allt som man vill. En del personer med övervikt får ont i leder. Det kan också påverka ens psykiska mående att vara överviktig.


Överskottet av fett kan leda till att kroppsvikten når nivåer som är skadliga för hälsan. Termen fetma, eller obesitas, används för att beskriva kraftig övervikt. Folkhälsomyndigheten beskriver obesitas som en kronisk sjukdom som ofta kräver långsiktig behandling och uppföljning. 



Behöver du hjälp med vikten?

På Läka & Knodd Vårdcentral kan du få rådgivning och stöd från legitimerad dietist som hjälper dig hitta långsiktiga lösningar och levnadsvanor som funkar för dig, hela friska livet ut. 



Fetma klassificeras ofta genom Body Mass Index (BMI), som används för att räkna ut förhållandet mellan vikt och längd. 


BMI-nivåer: 

  • < 18,5 = undervikt

  • 18,5 - 24,9 = normalvikt

  • 25 - 29,9 = övervikt

  • > 30 = fetma


Det kan också vara hjälpsamt att mäta midjemåttet för att få information om ens hälsa. Ett högre midjemått innebär mer bukfett, vilket kan peka på ökad risk för följdsjukdomar. 


Övervikt och obesitas/fetma kan också leda till följdsjukdomar, såsom diabetes typ 2, cancer och hjärt-kärlsjukdom, och kan göra att man dör i förtid. Förekomsten av både övervikt och fetma ökar med åldern, men det finns skillnader mellan könen och mellan olika socioekonomiska grupper och var man bor. 

Orsakerna till övervikt och fetma är komplexa och kan inkludera en kombination av genetiska faktorer, livsstil (inklusive kost och fysisk aktivitet), psykologiska faktorer som stress och depression, samt hormonella obalanser. Miljö och samhällsfaktorer, som tillgången till näringsfattig men kaloririk mat, spelar också en stor roll​. 


 

Behandling

Behandlingen av övervikt och fetma varierar beroende på graden av fetma och individens hälsotillstånd, men i grunden handlar det om att ändra levnadsvanor och leva på ett sunt sätt. 


Övervikt och fetma är kroniska tillstånd som kräver långsiktig hantering och stöd. Vården kan erbjuda både medicinska och psykologiska verktyg för att hjälpa individer att nå och behålla en hälsosam vikt.


Många som har övervikt eller obesitas har försökt att gå ner i vikt själva, ofta flera gånger om, utan att lyckas. Då går det att få hjälp och stöd från sjukvården. 


  • En grundläggande del av behandlingen mot övervikt och fetma är livsstilsförändringar, som inkluderar en balanserad kost, ökad fysisk aktivitet, förbättrad sömn och stresshantering.

  • I vissa fall kan medicinsk behandling bli aktuell. Det finns läkemedel som minskar aptiten eller begränsar kroppens förmåga att ta upp fett. För en del individer blir det aktuellt med operation för att förminska magsäcken och på så sätt begränsa matintaget. 

  • Speciella dieter kan också hjälpa personer att gå ner i vikt, men det är viktigt att man hittar något som funkar för en själv på lång sikt.

  • Även medicinsk behandling kombineras med långsiktiga livsstilsförändringar för att bibehålla viktnedgången​. 


 

När behöver man söka vård?

Sök vård om: 

  • Du har övervikt eller obesitas som orsakar besvär eller påverkar din hälsa.

  • Du har försökt att gå ner i vikt på egen hand men har fortsatt besvär. 


 

Vanliga frågor om övervikt och obesitas

Vad är obesitas?

Obesitas, även kallat fetma, är ett medicinskt tillstånd där en person har kraftig övervikt. Detta innebär en högre mängd kroppsfett, vilket kan påverka hälsan negativt och leda till följdsjukdomar som diabetes typ 2, cancer, och hjärt-kärlsjukdomar. Obesitas definieras ofta genom ett Body Mass Index (BMI) på 30 eller högre​. 


Går det att få diabetesmedicin mot övervikt?

Det finns läkemedel som används vid typ 2-diabetes som också har visat sig ha god effekt på viktminskning vid obesitas och övervikt. Dessa innehåller verksamma ämnena liraglutid, semaglutid eller tirzepatid. Vissa är mer lämpade för diabetes, andra för övervikt. Läkare kan överväga att skriva ut dessa läkemedel till patienter med kraftig övervikt som också har eller ligger i riskzonen för överviktsrelaterade sjukdomar, för behandling i kombination med förändrade levnadsvanor.



Pssst! Bor du i Malmö?

För dig som bor i Malmö finns Läkas sjuksköterskor, läkare och dietister nära till hands för ett långsiktigt och pågående stöd för din hälsa.


Granskad av:

Christina Walding, Specialistsjuksköterska

Berit Enqvist, Specialistsjuksköterska

Du kanske också är intresserad av

Depression och nedstämdhet: symtom och behandling

Depression och nedstämdhet: symtom och behandling

Magsår: symtom, orsak och behandling

Magsår: symtom, orsak och behandling
bottom of page